Inbound Marketing voor artiesten is een marketing strategie die ervoor zorgt dat potentiële fans de artiest weten te vinden op het internet, op het moment dat zij dit willen. Om dit te realiseren moet de artiestenwebsite zodanig ingericht zijn, dat het als het ware een uitnodigend online informatie ‘knooppunt’ is. Dit wordt primair bereikt door echte relaties aan te gaan met bezoekers om ze zo te converteren tot fans en zelfs superfans.

Inbound Marketing kan gezien worden als een vliegwiel. Het dient voortdurend te worden gevoed met rijke en relevante content.

Hoe sneller het vliegwiel draait, hoe groter het succes!
Vliegwiel Marketing
Inbound Marketing als Vliegwiel - Copyright D2F Marketing 2018©

Traditionele marketing is gebaseerd op ‘interruptie marketing’ terwijl Inbound Marketing is gebaseerd op ‘vrije wil’ of ‘toestemming’ zo u wil. Het onderscheid wordt dus gemaakt de wijze waarop de relatie tussen de artiest en fan tot stand komt.

De artiest deelt unieke content met websitebezoekers in ruil voor de contact informatie (emailadres) waarnaar deze content automatisch wordt verzonden. Maakt een website bezoeker hiervan gebruik, dan wordt deze bezoeker een ‘hot lead’. De nieuwe lead heeft er immers zelf voor gekozen om zich bekend te maken.

Nu komt het meest belangrijke aspect van Inbound Marketing. Wanneer een lead in de zogenaamde “sales-funnel” (verkooptrechter) zit is het van essentieel belang dat hij/zij een bevoorrechte positie krijgt t.o.v. van anderen en regelmatig verwend wordt met alles wat de fan zal plezieren. Wanneer dit goed wordt gedaan zal een lead veranderen in een fan die uiteindelijk alles van de artiest zal willen hebben. (Lees kopen!)

Salesfunnel of Verkooptrechter
Sales funnel of verkooptrechter - Copyright D2F Marketing 2018©

Om dit geautomatiseerd te kunnen doen wordt gebruik gemaakt van een autoresponder dat is gekoppeld aan de website. Dit is een volautomatisch systeem dat dag en nacht werkt 24/7.

De reden dat mensen gaan veranderen in fan is af te leiden uit het feit dat er bij elke email de mogelijkheid bestaat om te “unsubsriben” oftewel de email service stop te zetten. Wanneer mensen dat niet doen geven ze dus aan echt geïnteresseerd te zijn in de artiest!

De kosten per lead bij Inbound Marketing zijn significant lager dan bij traditionele marketing.
De resultaten van Inbound Marketing zijn bovendien exact meetbaar.
U weet precies wat uw “return on investment” (ROI) is.

Fans zullen graag over “hun” artiest praten en deze fans zijn dan ook superbelangrijk voor de aanwas van nieuwe fans. Binnen Inbound Marketing zijn er allerlei tools om fans keer op keer te stimuleren om nieuwe leads te brengen. Dit zorgt ervoor dat het succes van de artiest als een soort vliegwiel te beschouwen is. Hoe beter een artiest in staat is om de fans te (blijven) plezieren des te sneller zal het vliegwiel gaan draaien.